Perfekcyjną wskazówką na dostosowanie wina do włoskiego makaronu jest… odrzucenie makaronu i zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest po prostu brezentem dopełniającym akompaniujące mu składniki. Na przykład specjalność Apulian rigatoni jest rustykalnym, pomidorowym daniem. Tego rodzaju potrawa pragnie wina, który znakomicie połączy się z pieczonym pomidorem oraz czerwonym mięsem. Jeśli myślisz o czerwonym winie, masz rację, jednak które z nich będzie najbardziej profesjonalne? Najczęściej jest tak, że najporządniej dostosować wino z tego samego regionu we Włoszech z którego tradycyjnie wywodzi się danie – tu mogłoby się spowodować dla przykładu wino o nazwie Primitivo, jakie ma potężny aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak także jest o należytej strukturze pasującej do dania.
włoskie jedzenie Kraków
Przepis na sos pomidorowy do makaronu
• Sosy na bazie pomidorów są silnie kwaśne i wielokrotnie mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
• Z powodu kwasowości w pomidorach, najważniejszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Istnieje bez liku różnych odmian winogron (i mieszanek), jakie będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
• Jeśli do takiego włoskiego makaronu doda się trochę więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) wolno nieco znacznie bardziej poszaleć.
• Rekomendowane tu jest wyżej wspomniane Primitivo, jakkolwiek też Sangiovese, Negroamaro, czy też Nero d’Avola.
Co do pasty z sosem serowym?
Trudno jest odkryć wino, jakie nie smakowałaby dosyć przyzwoicie z serem, więc zamiast tego odpowiedniej pomyśleć o dobraniu porządnego jako o okazji do tego, by spróbować trochę o wiele bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano bądź Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem i podkreśli smakowitość sera. Co więcej lżejsze czerwone wina z są następnym perfekcyjnym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, zwłaszcza jeśli w sosie są grzyby lub warzywa korzeniowe. Oto kilka opcji, których należałoby spróbować: jeśli chodzi o wino białe Trebbiano di Lugana lub też Ribolla Gialla, a jeżeli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy także Sangiovese.